Какво трябва да знаете за подмяна на покривния материал

Ако покривът се нуждае от ремонт, едва ли бихте могли да минете без помощта на специалисти като тези от ремонт на покриви София. Разбира се, не е зле и самите вие да сте наясно с някои основни неща. Например, с това, какъв покривен материал да изберете за подмяна.

 

Подмяната на покрива в жилищна сграда често е необходима след около 35-50 години, поради структурата на самата сграда или консумацията на специфичен строителен материал. Въпреки това може да има много повече причини за такава промяна. Най-често собствениците започват да обръщат внимание на необходимостта от ремонт само когато покривът просто започне да тече или когато външният му вид вече не е подходящ за тях.

Тогава обикновено започват да търсят информация за възможни решения. Важно е да се отбележи, че преди няколко десетки години при строителството на къщи бяха използвани напълно различни технологии и строителни решения. В миналото фермите (система от дъски, обикновено изправени) на покрива, стените или дори основите не са били поставяни толкова точно и надеждно, колкото днес. Следователно, много важен въпрос при избора на покритие за по-стара конструкция е теглото.

1 м 2 циментови или керамични плочки тежат средно около 40-50 кг. С примерна покрита площ от 250 м 2, ние можем да поставим около 10 тона такъв материал на покрива. Това е доста голямо предизвикателство за по-старите строителни конструкции. Поради тази причина все повече инвеститори избират по-леки решения. Те включват ламарина, чието тегло е до 1 тон на 250 м 2 покривна площ. Следователно такива покрития са няколко пъти по-леки от класическите циментови или керамични плочки.

Подмяна на покрива и конструкцията

При избора на конкретно покритие е необходимо да се обърне внимание на състоянието на покривната конструкция. С течение на годините тя може да не е права (може да се вълни или да се накланя). Изравняването, извършено с дъски, с помощта на въдица или лазер, ще помогне за ефективно изправяне на конструкцията, но такава конструкция не трябва да се изработва с твърде тежки покривни материали.

Покривната конструкция трябва да бъде добре оценена по отношение на точковото натоварване. Много ферми от стар тип се огъват с течение на времето и тежкото покритие може дори да причини напукване на стените, което е значителна заплаха за цялата сграда.

В зависимост от това за какъв покрив е проектирана къщата, нейната структура е адаптирана да поддържа покрива със специфично тегло, което винаги си струва да се помни. За повече информация посетете Покрив.com, София.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *