Plovdiv kmet

Кметът на Пловдив се срещна по интернет с представители на немския бизнес

Четиридесет представители на немския бизнес в Пловдив се включиха в онлайн среща с кмета Здравко Димитров на тема „Пловдив – икономическо развитие и перспективи“. Събитието бе организирано от Германо-българската индустриално-търговска камара по инициатива на нейния председател д-р Митко Василев и представителя за Пловдив д-р Мариана Чолакова. В срещата участва и зам.-кметът с ресор „Образование, бизнес развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов.

„Включвам се с удоволствие в тази дискусия, защото по време на продължаващата ковид епидемия е страхотно да си говорим за перспективи“, заяви при откриването кметът. По думите му Пловдив се превърна в индустриален лидер в Югоизточна Европа с Тракия икономическа зона, с нейните индустриални паркове, в които работят над 75 хиляди души и са привлечени над 2 милиарда евро инвестиции на зелено.

„Гордеем се със стотици международни компании и с новата българска индустрия, които коренно промениха облика на региона и страната“, подчерта Здравко Димитров. Той припомни, че градът ни е естествен център на ареал, в който постоянно живеят над 600 хиляди души. В Пловдив са избрали да живеят и работят 18 000 чуждестранни специалисти, като 560 от тях са немски граждани. Има близо 100 немски фирми и компании. По официални данни БВП на Пловдив е 4,5 милиарда евро и нараства с около 6,6% всяка година. 45% от него се реализира от индустрията.

„Очакваме Пловдив и регионът да продължат да имат изпреварващ ръст на икономиката и да затвърдят мястото си като един от индустриалните лидери за Югоизточна Европа. Освен производството и високите технологии, научните разработки, бизнес услугите и търговията ще са движещите икономически сектори на Пловдив през следващите години“, коментира Стефан Стоянов.

„Нашата камара работи в отличен диалог с Община Пловдив. Коментираме открито всички въпроси, които интересуват компаниите и потенциалните нови инвеститори от Германия. Между нас има доверие и ние сме сигурни, че условията, които се предлагат няма да се променят“, заяви от своя страна д-р Мариана Чолакова.

Втората част на срещата премина под формата на диалог при активен интерес от страна на компаниите. По време на нея бяха коментирани и възможностите за наемане на квалифицирана работна ръка. В отговор кметът заяви, че се очаква Пловдив и региона да продължат да растат и през следващите 5 г. заради големите ресурси от хора и специалисти. По думите му за растежа ни допринася и добре развитата образователна мрежа в града. Пловдив има 8 университета с 34 000 студенти, десетки професионални гимназии и 31 дуални паралелки, които са подкрепени от 30 фирми. Стефан Стоянов припомни и тенденциите, които бяха оповестени от Националния статистически институт, според които Пловдив отчита положителен механичен прираст за 2019 г. от 3,1 %, следван от София с 2,4% и останалите големи градове. Това е най-високата стойност на града от две десетилетия насам. Пловдив предлага добри възможности за реализация, добро качество на живот и перспективи за развитие и това го прави привлекателен за младите хора.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *