Колко рано децата трябва да започнат да учат втори език?

През първите няколко години от живота си едно малко дете може да научи чужд език почти без усилие и без акцент. Освен това, без да представлява трудност за него или да се изискват някакви специални уроци.

Много често, ако в семейството и двамата родители са българи, но единият или двамата говорят втори и трети език, комуникират с детето си на него. Така то успява да научи по естествен начин нов или нови, а средата, в която така или иначе расте – в парка, в градината, в общуването с приятели и роднини, говори на своя матерен език.

Факт е обаче, че има и семейства, които записват дори и бебето си на уроци по друг език, с идеята, то да започне да го говори по напълно естествен начин. Или пък изчакват детето да стане в първи или втори клас, за да го запишат на уроци, които да му дадат определена диплома или квалификация. Какво ще кажете вашият третокласник например да може да се похвали с Cambridge сертификат? Няма как да не сте горди с него!

Освен това е доказано, че няма нищо лошо или противопоказно в това, ако детето влезе в контакт с втори или дори трети език рано. И така, в този случай важи ли поговорката „колкото по-рано започне, толкова по-добре“?

Изследванията през последните години показват многобройните предимства на ранното изучаване на чужд език – от видими по-добри показатели в развитието на мисълта и поведението, до по-голяма съпричастност и чувствителност към другите хора. Много изследвания в тази област показват резултати, при които би – и многоезичните деца обикновено се справят по-добре или поне толкова добре в тестовете, отколкото техните едноезични съвременници.

 

Всички изследвания по тази тема са напълно единодушни, че двуезичното възпитание има положителен ефект върху интелигентността на детето. Тези деца не само имат по-малка вероятност да изостанат в развитието си, но сблъсъкът с два езика като дете също може да има положително влияние върху капацитета на паметта. Смята се също така, че децата, които са възпитани двуезично, могат по-добре да се изразяват вербално.

Проучванията ясно показват, че дори при деца контактът с втори език предизвиква видими реакции в мозъка. Доказано е дори, че мозъкът на детето може едновременно да възприеме и двата езика, които детето е научило в определени ситуации. Например едно дете, което има познания не само по български, но и по немски и английски, би могло да идентифицира имената на животните, които вижда и на двата езика, докато е в зоологическата градина.

Това означава, че този център в мозъка, който отговаря за научаването на нови неща, при деца, които се водят билингвални или многоезични, е особено добре развит. 

Не е новина, ако кажем, че децата учат нови езици по-бързо от възрастните. И тъй като те са любопитни, обичат да комуникират и да говорят, а това става чрез езика, начина, по който възприемат и научават новите неща е много по – лесен и лек за тях.

Най-хубавото при малките деца и бебета е, че те учат езици автоматично. Смята се, че дори на подсъзнателно ниво децата могат да учат свободно втори или дори трети език до четиригодишна възраст. И всичко може да стане чрез игри, чрез гледане на образователни филмчета или дори само ако има като фон различен от матерния език.

Мозъкът на детето изгражда мрежи за обработка на речта до четиригодишна възраст. Тези основни мрежи в крайна сметка могат да се използват за всички езици. От четири години нататък езиците трябва да се учат, а не да се усвояват. Това означава, че в мозъка трябва да се развият нови мрежи за нови езици. Този процес става все по-труден, колкото повече остаряваме. В резултат на това винаги е възможно да научите нов език, но това не е толкова лесно, колкото през първите четири години от живота ви, тъй като не идва толкова интуитивно и автоматично.

Има много предимства да бъдеш двуезично дете. Експертите казват, че децата, които са възпитани да говорят два или повече езика, вероятно ще бъдат по-креативни от едноезичните деца и по-уверени в използването на майчиния си език. Това също така има положителен ефект върху вниманието на малкото дете и ще може да обработва по-бързо информацията и да бъде по-наясно със заобикалящата го среда.

С други думи, билингвално отглежданите деца са по-успешни да се фокусират върху нещо конкретно. Това е така, защото двуезичното дете често използва двете страни на мозъка си едновременно, тъй като съдържа повече невронни връзки между двете половини, отколкото мозъка на едноезичното дете. Следователно мозъкът на би / многоезично дете е по-трениран като цяло, което може да помогне в по-късен живот, като забави болести като Алцхаймер на деменция с до пет години.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *