Училище за оцеляване – вижте какво да правите в критични ситуации

Светът е голям и опасности дебнат отвсякъде. Когато става въпрос за оцеляване, съществуват редица съвети, на които учат децата в частно училище София или в различни любопитни видеа в интернет. Вижте правилното поведение при някои критични ситуации, в които може да се изпадне.

Измръзналия разтрийте с ракия или го сложете в гореща вана

Горещата вода може да предизвика шок. Ракията върху измръзналата кожа пък може да я нарани. Най-добре е измръзналият крайник да се затопля постепенно с одеяла и бутилки с топла вода под мишниците.

При ухапване от змия може да изсмучете отровата

Ако змията наистина е отровна, отровата веднага навлиза в кръвния поток. Ако поставите устата върху ухапаното място, само ще вкарате още бактерии в раната. Освен това има реална опасност отровата да попадне в хранопровода. Истинският съвет по оцеляване е да държите сърдечната честота ниска – така кръвта циркулира по-бавно и забавя разпространението на отровата.

Загубите ли се в пустошта, веднага търсете храна

Тотално погрешно. Можем да оцелеем до шест седмици без храна. За да оцелеем в пустошта, е много по-важно да си намерим подслон възможно най-бързо.

Ако ви нападне мечка, правете се на умрели

Зависи от мечката и типа нападение. Ако животното ви атакува реално, винаги се отбранявайте. Когато я видите първи, отстъпвайте бавно и тихо към по-безопасно място – силният шум я кара да бяга по-бързо. Мечките по природа нападат само за да защитят мечетата си. Животното винаги предупреждава от разстояние, че не е добре да приближавате, като вдига шум. Ако все пак тя осъществи контакт и нямате време да се отдръпнете бавно от мястото, то легнете по корем и покрийте с ръце врата си. При хищническо нападение обаче най-логично ще е да се борите за живота си с всички сили.

Плувайте успоредно на брега, ако попаднете в мъртво вълнение

Това обаче не може да помогне, ако вълнението идва под ъгъл. Най-доброто решение е да се опитате да стоите близо до брега, като плувате перпендикулярно на течението: под ъгъл спрямо течението и към брега. Да не се изморявате прекалено и да не плувате срещу течението. Пазете силите си и останете над водата, докато пристигне помощ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *